ЗАЩО ПАДАТ КАМЪНИТЕ НА БИЖУТАТА?

ЗАЩО ПАДАТ КАМЪНИТЕ НА БИЖУТАТА?

7 май 2017
  • Сподели:

Преди да преминем към основната тема, бихме желали да ви обясним и покажем типовете захващане на камъните в бижутерията. Смятаме че ще е полезно и ще ви помогне в избора и в последващото съхранение.

Лепени камъни

Името на методът, сам говори за себе си, върху основа ( която може да бъде от всякакъв материал ), със специално лепило се закрепват камъни. Ефектът от този метод е по-силен блясък и пищност поради факта че камъните са плътно един до друг и създават впечатление за едно непрекъснато цяло. Минусът е в издръжливостта, свойството на лепилото може да бъде неутрализирано по различни начини ( мокрене, използване на битова химия, удар и др. ) . При този тип бижута, грижата за тях е от първостепенно значение. Нашите модели с лепени камъни са: "Майка и дъщеря, сияйно колие", Приятелство, сияйно сърце", " Сияйни панделки", " Сияйна Перла", " Сияен ангел", " Майка и деца- сияйно сърце", Сияйна пеперуда". От особена важностз а съхранението е да се сваля преди баня, където температирата на водата е висока.

Механично захващане на камъни

При тази методика, камъкът се обхваща от няколко страни с тънки метални ( сребро, злато и т.н.) крачета или обков. Ефектът е по – разредени камъни, но показ на по-голямо количество от съответният метал. Здравината на захвата в този случай е по-голяма и вероятността от загуба на камък е силно намалена. Най-често причината за падане на камък е силен удар или закачване на бижуто в чужд, твърд предмет. Но това е рядкост. Такива са всички модели от серия " Ангелски звънци", всички без сияйните колиета от " Колиета за специални", всички без "Сияйна перла" от Колиета с перли.

Най-често срещани положения при които се губят камъни

Спане с бижуто – по време на сън не можем да контролираме движенията си и вероятността да ударим или затиснем със сила и съответно нараним бижуто е много голяма;
Работа с бижуто – особено в случаите на по-тежък физически труд, нараняване, изкривяване, закачване или силен удар много лесно могат да доведат до загуба на камък.
Рязко обличане и събличане на дрехи – много често води до механична повреда;
Работа с химикали и течности – неутрализират действието на лепилото;
Излагане на много висока или много ниска температура – неутрализира дейността на лепилото;
Изпускане, удар или други подобни, силови механични влияния – може да доведат до повреда на касата или обкова, до отлепване или до счупване на самият камък.

Грижа за бижуто с камъни

Преди всичко, трябва да започнете да приемате бижутата си като малки, нежни и ценни носители на красота и визуално удоволствие. Като такива, те са крехки, лесно раними и чупливи. Не може да очаквате от фино изработен сребърен пръстен или сребърни обици, тежащи не повече от 3-4 грама, да издържат на силни натоварвания, опън, натиск, удар и т.н.

Грижата за тях е съвсем лесна и не изисква нищо повече от това, да не извършвате тежък физически труд, да се стараете да не ги удряте, вечер да ги сваляте и да не се къпете с тях. Добре е да ги съхранявате в специална кутия, в която да няма други тежки предмети които могат да ги наранят ( за повече информация относно това как да се грижим за бижутата си може да прочетете другата ни статия Полезни съвети за поддръжка и запазване на сребърни бижута ).

Спазвайки тези лесни за изпълнение съвети ще може да се наслаждавате дълго време на бижутата си с камъни и да бъдете доволни от избора си.

Очакваме вашите коментари, съвети и възражения и ще се постараем да отговорим на всяко едно от тях!

С уважение,
Силвърпинк