Свръхестествената сила на Среброто

Свръхестествената сила на Среброто

24 април 2016
  • Сподели:

Среброто е познато на хората още от древни времена. Неговото латинско наименование е argentum. За него се споменава в Библията, сребърни късове били намерени и при разкопки на полуостров Мала Азия и в Средиземноморието. 


Има исторически доказателства, че хората обработвали среброто и го отделяли от оловото още през IV хил.г.пр.Хр. Хиляди години среброто било използвано за направата на различни украшения, за търговия. По-късно то застава в основата на много монетни системи. Дълго време неговата стойност като благороден метал била надвишавана само от стойността на златото, а в Древен Египет и Средновековна Европа било дори по-ценено от златото.

Свързвано с луната и с морето, а също така и с образите на много богини на луната, в алхимията среброто е било известно с името luna. Един от алхимичните символи за сребро е непълната луна.

Според легенди среброто е смъртоносно за много свръхестествени същества като върколаци и вампири. По-късно тези легенди се разширили от употребата на обикновено сребро до сребърни куршуми.

Течният сребърен нитрат и сребърния сулфадиазин са използвани за лечение и унищожаване на бактериите при сериозни изгаряния до началото на деветдесетте години. Сега тези медикаменти са заменени. Използват се стерилни антимикробни превръзки с нанокристално сребърно покритие.